Forsiden
Styret
Kontakt oss
Medlemmer
Repertoar
Historien bak
Dirigenten har ordet
Æresmedlemmer

Nyhetsbrev
Vi anbefaler
Om sidene

NMF
NMF Oslo
Oppsal Janitsjar
Den Lille Basun
Det skjer i Oslo

Logg inn

 

Historien om oss

Navnet Marienlyst finnes både i Oslo og Drammen og andre steder. I Oslo ligger området Marienlyst i skråningen fra Majorstua opp mot Blindern. Her lå det i sin tid en gård, senere skiftende gartnerier, før det i 1930-åra ble reist store lamell-blokker inspirert av Le Corbusier.

Siden kom Norsk Rikskringkasting (påbegynt 1938), og Marienlyst skole (offisielt åpnet 1954). Marienlyst skole hadde skolekorps allerede fra byggestart av, og medlemmene vokste etterhvert ut av korpset. De som hadde lyst til å fortsette, måtte i mange år oppsøke andre strøk i byen for å finne et passende ungdoms- eller voksenkorps.

2. september 1993 ble det derfor stiftet et janitsjarkorps med tilhold på Marienlyst (fast øvelokale er aulaen i Marienlyst skole, tidligere også anvendt av NRK for sendinger fra ”store studio”).

Men Marienlyst Janitsjar består i dag slett ikke bare av utgåtte skolekorpsere – her finnes både studenter og andre tilflyttere, og medlemmer som slett ikke bor på Marienlyst, men som tildels kjører lange veier for å delta.

Medlemmene i Marienlyst Janitsjar er på sitt vis kresne i repertoarveien – det er ikke hva som helst som finner veien fra forlagskatalogene til MJs repertoar; det skal helst svinge eller gripe på en spesiell måte, og enten det er storbandjazz, ballader, funk eller bossa må det være seriøst underholdende og alvorlig gøy! Blir andre korps inspirert til å stjele noen av låtene, er det en ekstra fjær i hatten (som riktignok ikke finnes i MJs sparsommelige uniform).

Denne utviklingen i repertoaret har også bidratt til at vi i økende grad opptrer som - og oppfatter oss som - et utvidet storband. Sammen med solister og forsterkninger har vi i senere år gjennomført konserter som ledd i konseptet The Big Big Band. Utvidet storband fører også til oppdrag for arrangører/noteskrivere, da deler av repertoaret må skreddersyes.

Vi har likevel ikke gitt helt slipp på janitsjar-konseptet. Flere år på rad har vi stilt opp for Norsk Folkemuseum på deres arrangement Historisk 1. mai, også der med skreddersydd repertoar. 1. mai 2010 spilte vi dessuten for Norsk Sykepleierforbund, fra frokosten til Youngstorget.

Marienlyst Janitsjar har kort fartstid i Norges Musikkorps Forbund, og er ikke å se i konkurransene. Men korpset er stadig å se i lokalmiljøet på Marienlyst og omegn, nå og da også andre steder i Oslo – med musikk som får det til å rykke både i dansefoten og i munnviken, eller som på andre måter bidrar til å gjøre anledningen spesiell.

Jon Egil Brekke


 


 

Vil du spille hos oss?
Leie oss for å spille?